Γυναικομαστία – Υπερπλασία του μαστού στον άνδρα

Γυναικομαστία είναι η υπερβολική ανάπτυξη του ανδρικού μαστού, έτσι ώστε κάποιες φορές να μοιάζει με γυναικείο στήθος. Συχνά δημιουργεί έντονες αισθητικές ενοχλήσεις, κυρίως στους εφήβους. Ένας άνδρας με γυναικομαστία μπορεί να αναφέρει προβλήματα σε αθλητικές ή άλλες καθημερινές δραστηριότητες και δυσκολίες στην καθημερινή ένδυση, ιδιαίτερα δε όταν χρειάζεται να ξεντυθεί και να κυκλοφορήσει με μαγιό στην παραλία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η γυναικομαστία μπορεί να οφείλεται είτε στην ανάπτυξη του μαζικού αδένα, είτε στην αυξημένη συσσώρευση λιπώδους ιστού, είτε σε συνδυασμό και των δύο παραγόντων. Μεγάλο ποσοστό των ανδρών αναπτύσσει γυναικομαστία κατά την εφηβική ηλικία, χωρίς αυτή να αποδίδεται σε συγκεκριμένο αίτιο. Καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη γυναικομαστίας είναι ακόμη η παχυσαρκία, ενδοκρινολογικές διαταραχές, λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών, κλπ.

Για τη διόρθωση της γυναικομαστίας, ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Η μείωση του όγκου του μαστού επιτυγχάνεται είτε μόνο με λιποαναρρόφηση, είτε με χειρουργική εκτομή, είτε με συνδυασμό των δύο τεχνικών. Όταν απαιτείται χειρουργική εκτομή, ο μαζικός αδένας αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής γύρω από τη θηλή. Σπανιότερα, σε περιπτώσεις μεγάλου βαθμού γυναικομαστίας, απαιτείται και εκτομή τμήματος δέρματος του μαστού.

Η επέμβαση γίνεται, κατά κανόνα, με γενική ανασθησία και απαιτείται παραμονή μίας ημέρας στην κλινική. Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς φορούν για 4-6 εβδομάδες μια ελαστική ζώνη γύρω από το θώρακα. Ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται εύκολα με κοινά παυσίπονα.

Gynaekomastia ddΔιόρθωση γυναικομαστίας με χειρουργική εκτομή του αδένα.

vaser Gynaekomastia

Διόρθωση γυναικομαστίας μόνο με VASER λιποαναρρόφηση.