Λιποαναρρόφηση

Η λιπαναρρόφηση είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία αφαιρείται λιπώδης ιστός από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπου παρατηρείται έντονη συσσώρευση λίπους. Συνήθως οι περιοχές αυτές είναι για τις γυναίκες οι μηροί («ψωμάκια»), οι γλουτοί, τα γόνατα, η κοιλιά και ο λαιμός, ενώ για τους άνδρες η κοιλιά και ο λαιμός. Επίσης, η λιπαναρρόφηση σε μερικές περιπτώσεις ενδείκνυται για τη θεραπεία της γυναικομαστίας, δηλαδή της υπερπλασίας των μαστών στον άνδρα.

Η επέμβαση έχει σαν στόχο να βελτιώσει το σχήμα των περιοχών όπου εφαρμόζεται, αφού αφαιρείται η περίσσεια του λιπώδους ιστού. Πρέπει να τονισθεί ότι η λιπαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, αλλά ενδείκνυται και εφαρμόζεται σε άτομα με λιποδυστροφία, όπου η περίσσεια του λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί με δίαιτα ή γυμναστική. Παρόλα αυτά, η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή θα βοηθήσουν στη διατήρηση ενός καλού αισθητικά αποτελέσματος. Η λιπαναρρόφηση κάποιες φορές μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις, όπως η κοιλιοπλαστική.

Η λιπαναρρόφηση, όταν αφορά μικρές περιοχές εντοπισμένης υπερλίπωσης γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ όταν αφορά εκτεταμένες περιοχές προτιμάται η γενική αναισθησία. Οι τομές που γίνονται για την είσοδο των ειδικών εργαλείων (κάνουλες) είναι πολύ μικρές και τοποθετούνται σε φυσικές γραμμές του δέρματος, ώστε να μην είναι εύκολα ορατές. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται ειδικά ελαστικά ενδύματα.

Ανάλογα με την έκταση της λιπαναρρόφησης, μπορεί να χρειαστεί παραμονή του ασθενούς στην κλινική για ένα βράδυ. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται εύκολα με κοινά παυσίπονα, ενώ ο ασθενής επιστρέφει σταδιακά στις δραστηριότητές του μετά από περίπου μια εβδομάδα.