ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η περιοχή γύρω από τα μάτια εμφανίζει γρήγορα τα πρώτα σημάδια της γήρανσης του προσώπου. Στα άνω βλέφαρα εμφανίζεται αρχικά πτύχωση του δέρματος των βλεφάρων και αργότερα χαλάρωση κάτι που τα κάνει να κρέμονται και να καλύπτουν κάποιες φορές τμήμα του οπτικού πεδίου. Στα κάτω βλέφαρα, η χαλάρωση των ιστών συνοδεύεται με περίσσεια του δέρματος και προβολή του υποκείμενου λίπους - οι γνωστές «σακούλες» - με αποτέλεσμα το βλέμμα να αποκτά κουρασμένη όψη.

Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής στοχεύει στην εκτομή της περίσσειας του δέρματος και τη διόρθωση των συνεπειών της χαλάρωσης των ιστών γύρω από τα μάτια. Σε ότι αφορά τα άνω βλέφαρα, η περίσσεια του δέρματος σχεδιάζεται και αφαιρείται με μια τομή που γίνεται στη βλεφαρική πτυχή κι έτσι η ουλή κρύβεται και δεν γίνεται εύκολα ορατή. Η διόρθωση της εμφάνισης των κάτω βλεφάρων γίνεται με τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Στη συνέχεια, το λίπος που προβάλλει μέσα στις «σακούλες» αφαιρείται ή επανατοποθετείται στη θέση του μέσα στον κόγχο, και ακολούθως τεντώνεται το δέρμα του κάτω βλεφάρου και αφαιρείται η δερματική περίσσεια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Η επέμβαση εκτελείται συνήθως με τοπική αναισθησία και οι ασθενείς μπορούν να αποχωρήσουν από την κλινική λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Ο πόνος είναι ήπιος και ελέγχεται με κοινά παυσίπονα. Οι ουλές τόσο στα άνω όσο και στα κάτω βλέφαρα εξαλείφονται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.