ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ Α

Η Βοτουλινική τοξίνη Α είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική από το 1980. Στην αισθητική ιατρική εφαρμόζεται για να μειώσει τις συσπάσεις των μυών που δημιουργούν ή βαθαίνουν τις ρυτίδες έκφρασης. Έτσι, οι μύες χαλαρώνουν και οι ρυτίδες εξαλείφονται. Οι περιοχές όπου γίνεται χρήση της βοτουλινικής τοξίνης Α είναι το μέτωπο, το μεσόφρυο, δηλαδή η περιοχή ανάμεσα στα φρύδια, το «πόδι της χήνας» όπως ονομάζεται η περιοχή δίπλα και κάτω από τα μάτια, αλλά επίσης και ο χαλαρός τράχηλος κάτω από το πηγούνι.

Η διαδικασία εφαρμογής της βοτουλινικής τοξίνης Α είναι σχεδόν ανώδυνη. Το αποτέλεσμα γίνεται εμφανές 3-4 ημέρες μετά την ένεση, φτάνει στο μέγιστο 3-4 εβδομάδες από την πρώτη εφαρμογή και διατηρείται για περίπου 4-6 μήνες. Η θεραπεία δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται συχνότερα από δύο φορές το χρόνο.

Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης Α συστήνονται σε γυναίκες και άνδρες όταν οι ρυτίδες έκφρασης γίνονται έντονες και κατά προτίμηση προτού χαραχθούν μόνιμα στο πρόσωπο.

Άλλες καταστάσεις όπου εφαρμόζεται η βοτουλινική τοξίνη Α είναι η υπεριδρωσία στις μασχάλες, στις παλάμες και στα πέλματα. Η έγχυση της τοξίνης μειώνει την υπερβολική και ανεπιθύμητη έκκριση ιδρώτα, ενώ η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να φτάσει και πολύ πάνω από 6 μήνες. Η χρήση της Βοτουλινικής τοξίνης Α ενδείκνυται ακόμη στην υπερτροφία των μασητήρων που κάνει το πρόσωπο να φαίνεται παχύ και την κάτω γνάθο να δείχνει πλατιά. Η θεραπεία περιορίζει τη μυική υπερτροφία χαρίζοντας στο πρόσωπο λεπτότερη όψη.

Τα εμπορικά ονόματα της βοτουλινικής τοξίνης Α είναι το Botox και το Dysport.