ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΥ

Η μειωτική μαστού είναι η επέμβαση που έχει στόχο τη μείωση του μεγέθους του μαστού, σε συνδυασμό με την ανόρθωσή του. Οι γυναίκες με μεγάλο και βαρύ στήθος συχνά υποφέρουν από έντονους πόνους στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη, από δερματίτιδες κάτω από το στήθος και πόνο στο σημείο πίεσης του στηθόδεσμου. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένδυση αλλά και προβλήματα στην ερωτική τους ζωή. Με τη μείωση του όγκου του στήθους, πέρα από την αισθητική βελτίωση της μορφής των μαστών, επιτυγχάνεται η βελτίωση στη στάση του σώματος και ύφεση των συμπτωμάτων που προαναφέρθηκαν. Η μειωτική μαστού μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και απαιτεί παραμονή στην κλινική για 1 ή 2 ημέρες. Γίνεται αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος, του λίπους και του μαζικού αδένα. Η θηλή τοποθετείται σε υψηλότερη θέση, ώστε ο νέος μαστός να φαίνεται ανορθωμένος και να δείχνει πιο νεανικός. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές μειωτικής μαστών. Οι περισσότερες καταλείπουν ουλή γύρω από τη θηλή, κάτω από τη θηλή και στην υπομάστια αύλακα (σχήμα ανάστροφου «Τ»). Σπανιότερα χρησιμοποιείται η τεχνική Lejour που αφήνει μόνο μια κάθετη ουλή.

Μετά την επέμβαση, προτείνεται η ασθενής να φοράει εδικό αθλητικό στηθόδεσμο ισχυρής υποστήριξης για 2 με 3 μήνες. Ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα. Συνήθως οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μειωτική στήθους μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους σταδιακά μετά από 2 – 3 εβδομάδες από την επέμβαση.

bbr

bbr dd